عمارت جمشیدی | نفیسه گلستانی
موقعیت: ایران ، شیراز ، خیابان وصال ، کوچهی حمام برلیان
معمار: نفیسه گلستانی
مرمت: لادن شکرگزار
تاسیسات: رامین قاسم پورفر
ناظرین: عباس زاده، سلطانیان
کارفرما: شرکت عمران و مسکنسازان فارس
سال احیای پروژه: 1399-1397
عکس: یاسین فرخی، امیررضا کنفچیان، نفیسه گلستانی
موقعیت فعلی:
بنا در خیابان وصال در انتهای کوچهای معروف به کوچهی حمام برلیان واقع است. خیابان وصال خارج از بافت قدیم بوده اما از محلات نسبتا قدیمی شیراز محسوب میشود و میتوان در این خیابان خانههای قدیمی زیادی یافت.
مشخصات بنا:
ساختمان اصلی این بنا به صورت چهارگوش بوده و تقریبا در وسط حیاط قرار گرفته است. ورودی بنا به شکل زیبایی با سنگهای تراش خوردهای که متمایل به قرمز میباشد تزیین شده است و در قسمت شمالشرقی بنا قرار دارد.
ورودی به دالان کوچکی متصل میباشد، که در کنار آن اتاقکی است و تنها اتاق خارج از عمارت اصلی میباشد. در ضلع شمالی بنا ایوانی به ابعاد 3*14 متر میباشد که دو ردیف پلهی شرقی و غربی به آن متصل میباشد. در جلوی ایوان، چهار ستون دیده میشود که دو به دو باهم قرینه هستند. نمای ایوان با گچبریهای زیبایی تزیین داده شده است. در نمای جنوبی نیز یک ردیف پلکان در وسط ایوانی به ابعاد 3*7 متر متصل میباشد. فضای داخلی عمارت به 6 قسمت تقسیم میشود. دو اتاق در ضلع غربی است و درازای آن شمالی جنوبی است و اتاق شمالی دارای تراس میباشد که به صورت قرینه در ضلع شرقی تکرار شده است و نیز دو اتاق بزرگتر در وسط قرار دارد که دارای تزیینات گچبری در حاشیه دیوارها و نقاشی روی سقف کاذب چوبی میباشد. ضخامت دیوارها از 100 تا 40 سانتیمتر متغیر میباشد. این بنا دارای زیرزمینی است که فاقد عناصر تزیینی میباشد.
استفاده از آجر در بنا:
استفاده از این متریال به دلیل سرعت و سهولت کار باعث گردید که تزئینات آجری نقش بیشتر و تازهتری پیدا کند. در این دوران استفاده از آجر، نه تنها در اولویت قرار گرفت بلکه در مدت زمانی کوتاه، بافت جدید به شکل موزون و هماهنگ به بناهای آجری زرد و قرمز تبدیل شد. تزئینات آجری آن، یادآور نسبی از نقوش آجری دوران پیش از صفویه است. تزئینات حصیری شکل، پیشآمدگی و فرورفتگی در آجر چینی این بناها علاوه بر سایه روشنهای متنوع بر دیوارها، ترکیبی جدید از تزئین شرقی بر نمای غربی بناهاست.
بیانیهی طراح:
طرح حاضر درصدد است تا فرآیند تهیهی طرح جامع مرمتی عمارت تاریخی منسوب به جمشیدی را در سه مرحلهی بسترسازی و تدارک اولیه، طراحی و اجرا ارایه کند. در این راه تلاشی حداکثری برای ارائه طرحهای مقاومسازی بنا و الگوپذیری صحیح از راهکارهای مفید مرمت در دیگر کشورهای پیشرو در این زمینه صورت گرفته و کوشش شده تا جان کلام به شکلی درست منتقل شود.
تمام تلاش گروه بر این بوده است که اصالت بنا حفظ گردد، به گونهای که برای حفظ دید بصری سقفهای داخلی اتاقها، سرویسهای بهداشتی الحاقی فقط تا ارتفاع قابل قبول شکل گرفته، تا به اصالت بنا لطمهای وارد نگردد.