خانه ای رو به خلیج فارس، دفتر معماری کوشک
موقعیت: ایران، قشم، روستای گاچو، نبش مسجد گاچو
معماران اصلی: آرش خداداد، پوریا عامری، سمانه یاراحمدی
تیم طراحی: زهرا نیک زارع، فهیمه میرزایی، روژین رسول آبادی، فرنوش براتلو،علیرضا تاجیک، مائده قویدل، فرناز جهانگیری، ریحانه کریمی
کارفرما: محمدرضا رمضانی
مساحت زیربنا: ۱۰۰ مترمربع
عکس: محمدحسن اتفاق
اتمام پروژه: ۱۴۰۱
روستای گاچو به آرامی در آستانه گسترش است و با توجه به علاقهمندی شهروندان غیربومی به سکنی گزیدن در جزیره قشم، گاچو هم به مرور در آستانه گسترش چه بسا نامتوازن قرار خواهد گرفت. اتفاقی که در شمال کشور سواحل را در نوردید اکنون به صورت خزنده در قشم در حال اتفاق افتادن است. حضور و هجوم سرمایه به منطقه در حال ایجاد توسعه نامتوازن است، اتفاقی که حاصل آن را میتوان در وقوع معماریهای نامتجانس رنگارنگ در قشم و هرمز احساس کرد، جالب اینجاست که حتی تعریف صحیحی از معماری منطقه نیز در ساختوسازهای به ظاهر سنتی ارائه نشده و در عمل حضور بشقاب پرندههایی از اقلیمهای دیگر را شاهد خواهد بود. گاچو همانند کل قشم از گاز بیبهره است و مشکل فرسودگی شبکه برق نیز به صورت فراوان وجود دارد و لذا انرژی یکی از دغدغه های اصلی تیم طراحی بوده است.
گاچو عملا یک روستای خانوادگی است و همه ساکنان با یکدیگر پیوند دارند و این امر برای طراحان بسیار مهم بوده که حضور معماری جدید مسبب اغتشاش بصری نگردد.
پروژه با شرایطی به تیم طراحی واگذار شد که یک بنای فرسوده کوچک در حدود 40 متر مربع در آن وجود داشت. با توجه به قرارگیری سایت پروژه در جزیره زیبا و کهن قشم که خود دارای پیشینه معماری سنتی جنوب است اصول به شرح زیر در ابتدا پیش از شروع به طراحی توسط طراحان در نظر گرفته شد.
سه اصل اولیه در نظر گرفتهشده پیش از طراحی کانسپت:
– ارائه الگوی مناسب برای گسترش بافت روستایی و ساختوسازهای آتی در روستا با توجه به قرارگیری سایت پروژه در ورودی اصلی روستا
– تاکید بر استفاده از الگوها و تکنیکهای محلی به جهت کاهش مصرف انرژی ساختمان در فصول میانی (پسیو هاوس)
– پرهیز از هرگونه حضور ناهمگون در بستر طرح و رعایت آرامش بصری ساکنین محلی و استفاده از ارجاعات ساده به معماری سنتی روستا.