ویلای یار | دفتر معماری آد
موقعیت: ایران، تهران ، گیلاوند
معماران: حسین حسنی، امین حبیبی
مساحت زمین: ۵۳۰ متر مربع
مساحت بنا: ۲۷۵متر مربع
تیم طراحی: شیوا حسنی، مونا قاسمی
مشاور سازه: امیر افراد وطن
مشاور تاسیسات مکانیکی: مرتضی قدرت نژاد
مشاور تاسیسات الکتریکی: نوید جعفری
مشاور فضای سبز: حسن شهریاری
اجرا: دفتر معماری آد
مدیر پروژه: امین حبیبی
همکار اجرا: امیر حاج محمدی، محمدجواد خسروی
سال: ۱۳۹۷
عکس: محمدعلی ستاره
. این ساختمان خارج از تهران در شهر دماوند، روستای حصار در زمینی به مساحت ۵۳۰ متر مربع واقع شده است. طراحان برای طراحی این پروژه محدودیت های متفاوتی داشتند، یکی از این محدودیت ها مساحت کم و شکل نامناسب زمین بود به گونه ای که از هیچ هندسه خاصی پیروی نمی کرد. از دیگر محدودیت ها اختلاف ارتفاع بین خیابان بالایی سایت مورد نظر و انتهای زمین سایت بود، این ارتفاع حدود ۱۶ متر بود.یکی دیگر از این محدودیتها خواست و نیازهای گوناگون کارفرما با وجود مساحت کم زمین بود.
نمونه ای از این خواستهها شامل موارد زیر بود:
طراحی حیاط بزرگ، ایجاد ۲ پارکینگ مسقف، طراحی اتاق های بزرگ و …
طراحان با توجه به همه محدودیتها و بعد از بازدید از سایت به این موضوع پی بردند که تمام زیبایی باید در خود بنا اتفاق افتد چرا که زمین مورد نظر آن ها در یک گودال قرار داشت که با درخت های اطراف زمین محصور شده بود. بر اساس همین موضوعات شروع به طراحی ویلا کردند.
طراحان با توجه به این موضوع که اختلاف ارتفاعی بین خیابان بالا سایت وجود داشت تصمیم گرفتند که فضای ورودی اصلی، اتاق ها و پارکینگ ها را در طبقه همکف و فضای اصلی شامل آشپزخانه، نشیمن و تی وی روم را در طبقه منفی ۱ قرار دهند. این موضوع باعث می شد که بین فضاهای اصلی و حیاط ارتباط مستقیمی شکل بگیرد و با استفاده از پنجره های بزرگ و یکپارچه این ارتباط قوی تر می شد، به گونه ای که ارتباط درون و بیرون همچنان با باز بودن و بسته بودن پنجره ها برقرار بود.
طراحان برای این که بتوانند حیاط بزرگتری داشته باشند، تصمیم گرفتند طبقه منفی ۱ را با حداقل سطح اشغال طراحی نمایند و میزان مساحت مورد نیاز برای اتاق ها را در طبقه همکف با کنسول به وجود آورند و همین موضوع باعث شد که در طبقه همکف کنسولی ۳۵۰ سانتیمتری را داشته باشند که علاوه بر تامین مساحت طبقه همکف یک فضای خاص در کنار استخر در طبقه پایین بوجود آورند.
با توجه به محل قرارگیری پروژه در یک اقلیم سرد و وجود پنجره های بزرگ و ارتفاع زیاد سقف طبقه منفی ۱، تصمیم گرفتند که از سیستم گرمایش از کف در این طبقه استفاده کنند.
برای تامین انرژی مورد نیاز برای گرمایش این ویلا از سلولهای خورشیدی در بام این ویلا استفاده کرده که علاوه بر تامین انرژی برای گرمایش بنا، انرژی لازم برای گرمایش آب استخر را نیز تامین میکند و همینطور از سیستم هوشمندسازی برای کنترل روشنایی، سرمایش و گرمایش بنا برای استفاده هرچه بهتر از انرژی در این ویلا استفاده نمودند چرا که می بایست تمام نقاط اعم از استفاده صحیح از انرژی و هزینه های ساخت و هزینه های جاری کارفرما را نیز کنترل می کردند.