طراحی داخلی کافه فردوسی | دفتر معماری اشعری
موقعیت: ایران، شیراز
معمار: امیرحسین اشعری
تیم طراحی: زهرا جعفری
تاریخ شروع و اتمام طراحی: 1397
تاریخ شروع و اتمام اجرا: 1398
مساحت زیربنا: 380 مترمربع
مشاور عمران / سازه: چنگیز سپهر
مشاور تاسیسات مکانیکی: احمد رستم پور
مدیر اجرایی پروژه: مجتبی خباز
نظارت پروژه: امیرحسین اشعری، احسان شبانی
طراح سه بعدی: امیر ایرانی دوست حقیقی
گرافیک: زهرا جعفری
مطالعات: الناز امینی خانیمنی
متریال های اصلی: مصالح بازیافتی
کارفرما: مجتبی خباز
عکس: زهرا جعفری، احمد آگاه
هماهنگ کننده: اسما سیرجانی اصل
کافه فردوسی با مساحت حدود 380 مترمربع واقع در مجتمع تجاری خلیج فارس شیراز است. در واقع این کافه بخشی از یک پردیس سینمایی در مجتمع خلیج فارس است. هنگامی که کارفرما جهت طراحی کافه به ما مراجعه کرد، مجموعه فرهنگی و سینمایی در حال ساخت بود، به همین علت عناصر دورریزی همچون کانال های فلزی و پالت های چوبی و… در آن جا یافت می شد و نیازی به حمل و جابجایی مصالح بازیافتی از مکانی دیگر نبود.
اینکه چگونه ضایعات ومواد و مصالح دورریز در محل پروژه را به چرخه استفاده در طراحی کافه بازگردانیم سوال اصلی ما بود. در واقع هدف ما سعی در ایجاد نوعی از پایداری زیست محیطی و اقتصادی بود. اگرچه ممکن بود استفاده از مصالح بازیافتی با استانداردهای زیبایی شناسانه معمول فاصله داشته باشد، ولی تلاش ما در طراحی این کافه این بود که با مصرف بهینه از مصالح دورریختنی و ساماندهی آن ها، به موقعیتی از زیبایی شناسی حاصل از بازیافت نزدیک شویم.
جزییات طراحی در این پروژه در محدوده همین تصمیمات به گونه ای بود که کارفرما توانست آن را بدون نیاز به نیروهای متخصص و با کمک دوستان خود اجرا کند.
کاشت سبزیجات در فضای داخلی کافه نه تنها موجب خودکفایی اقتصادی می شود، بلکه به مطبوع کردن هوای داخلی کمک می کند؛ در این راستا بخشی از دیوار خارجی خراب شد تا علاوه بر این که نور طبیعی برای گیاهان تامین می شود، چشم اندازی به دشت و کوه های اطراف نیز فراهم گردد.
ساختار فضایی در کافه فردوسی بر اساس شکل گیری تعاملات اجتماعی مردم با یکدیگر و با کارکنان شکل گرفته است. فضاهای نشستن به چند شکل چیدمان یافته اند، در واقع با ایجاد نیم طبقه در فضا علاوه بر افزایش سرانه فضایی کافه، توانستیم به یک حیطه بندی فضایی برسیم به گونه ای که طبقه بالا به فضای دنج تر،آرامتر اختصاص یافت و طبقه پایین شکل عمومی تری به خود گرفت که وجود یک میز اجتماعی تاکیدی بر آن است، همچنین کانتر کافه به صورت جزیره ای درون فضا قرار داده شده است که امکان تعادل هر چه بیشتر کارکنان با مردم را فراهم کرد . از آن جایی که این کافه دارای شعبه قبلی هم هست، از تعدادی از عناصر موجود در آن شعبه، جهت حفظ هویت یگانه شعبه ها و ایجاد تعلق خاطر بیشتر در طراحی استفاده کردیم.