ویلای باغ گل | امیرحسین تبریزی
موقعیت: ایران،تهران، لواسان
معمار: امیرحسین تبریزی
مساحت زمین: ۲۰۰۰ مترمربع
مساحت زیربنا: ۸۳۸ مترمربع
مدیر پروژه: حامد دارایی
طراحی سازه: رضا صائبی
تاسیسات مکانیکی: آرش مجابی
اجرا: حامد دارایی، نیما قباچی
سال آغاز پروژه: ۱۳۹۰
سال اتمام پروژه: ۱۳۹۲
عکس: آتلیه برعکس
کارفرمای پروژه زوجی میانسال بودند که می خواستند ویلایی داشته باشند که تعطیلات و آخر هفته های خود را در کنار فرزندان و نوه های خود بگذرانند. خواسته ها و نیازهای اولیه کارفرما از طراحان ایجاد ویلایی با پنج اتاق خواب برای پدر و مادر، فرزندان و نوه ها بود.
طرح اولیه این ویلا مبتنی بر این باور که خانه از طرفی بخش کوچکی از دنیای بزرگ ما و از طرفی دیگر سکونت بیانگر ارتباط پیوندی با معنا میان انسان و محیط مفروض است، شکل گرفت. بدین ترتیب حفظ و برقراری این پیوند و عناصر موجود در زمین حاضر (اکوسیستم موجود در باغ، درختان و توپوگرافی) در جانمایی اولیه ساختمان مورد توجه طراح قرار گرفته است.
به دنبال این نظریه، جانمایی بنای جدید در محدوده ی استقرار بنای پیشین به دلیل حداقل میزان آسیب رسانی به فضای سبز زمین و درختان شاخص و قدیمی موجود در محدودهی طراحی بود، زیرا زمین پروژه دارای اکوسیستم گیاهی سیساله بود که حفظ آن برای طراحان ضروری بود. نکته ی مهم و قابل توجه دیگر پروژه باور به حقیقتی است که اذعان می دارد زندگی جاری در این خانه بر پایه ی کارکرد دوگانه ی مشاعی و خصوصی با تکیه بر حفظ استقلال هر فضا است. حفظ این استقلال و تمایز در پلان و حجم از دغدغه های اصلی طراح این پروژه بوده که نتیجه آن، ایجاد تنوع در ترکیب و چیدمان متمایز احجام متناسب با عملکرد طرح می باشد.
طراحان در فرایند شکل گیری توده و حجم بنا بر خلاف ایده ی گنجاندن تمامی فضاهای عملکردی در داخل یک یا چند حجم، حجم هر فضا را به طور مستقل طراحی و به یکدیگر متصل کرده و الگوی ایجاد شده شبیه بافت های روستایی اورامانات که قابل روئیت است، شد: بام منزل پایین، تراس منزل بالا!
برخلاف عمده ی پروژه ها که عطف توجه و نمای مطلوب بنا به سمت گذر است، استراتژی این پروژه دارای ساختاری درونگرا بوده و توجه و تاکید نما در جبههی رو به باغ یافت میشود، در واقع تصویر ناب نما در حیاط خصوصی ساختمان نمود یافته نه رو به گذر خیابان. نکته ی مهمی که در این پروژه می توان بدان اشاره کرد، نورپردازی خلاقانه ی آن می باشد. کاربرد نورهای مخفی دستساز در سایبان های تراسها و نورپردازی بام با استفاده از چراغ های لولایی تاشونده و متحرک با طراحی خاص می باشد که موجب استتار منابع تامین روشنایی در نمای ساختمان شد.
چیدمان عناصر فضایی و عملکردی بنا متناسب با سلسله مراتب رعایت اصل محرمیت در فضای زندگ صورت گرفت، بدین گونه که اتاق های والدین با یک راهرو از فضای تقسیم اولیه و پذیرایی تفکیک شده و اتاق های خواب در طبقهی اول بنا تعبیه شده است. با جانمایی استخر در فضای مسطح حیاط، اتصال آب (استخر) و باغ (حیات مشجر) ممکن شده است.