مجتمع اقاقیا | دفتر معماری ویرافرم
موقعیت: ایران، قم
معمار: رضا جعفری
عکس: علی اسماعیلی
سال: ۱۳۹۸
کانسپت این پروژه ایجاد ارتباط بیشتری میان فضای داخل و محیط بیرونی بود. هندسه کشیده سایت با زمینه آشفته پروژه باعث شده است که این ساختمان به عنوان یک مجسمه قابل زیستن در نظر گرفته شود که در مرز شهری ظاهر شده است. به طوری که تنوع حجمی پنجره ها تنظیم می کند تا حرکت را در سایت گسترش داده و نمای متنوعی را در شکل آن ایجاد کند.
برای ایجاد یک ارزش مکانی مشترک بین طبقه همکف و طبقه اول تجاری، از شفافیت و هماهنگی هرچه بیش تر با طبقه همکف استفاده شد. در طراحی طبقات بالای مسکونی، سعی در افزایش تنوع بصری مرز شهری و همچنین ایجاد دهانه های مختلف در نما و تعلیق آن نسبت به طبقات پایین بود. در واقع، طرح پروژه با حضور مجسمه سازی در حاشیه شهر شکل گرفت و بازشوهای پروژه را به شکل واحدی سازمان داد. با حضور مجسمه سازی، تلاش شد تا تجربه ای از شفافیت و روان بودن در فضای داخل و خارج ساختمان ایجاد شود.
طبقه همکف و طبقه اول به جواهرفروشی اختصاص داشت. ایده فروشگاه طلا و جواهر جهت ایجاد هرچه بیشتر شفافیت برای درخشش جواهرات از خارج ساختمان بود. از شیشه ضد گلوله برای ایجاد امنیت در جواهرفروشی استفاده شده است تا به حداکثر شفافیت در طراحی برسد. سازماندهی مبلمان در فضاها به گونه ای شکل گرفت که بر استقلال دیوارها در شکل دهی دیوارها تأکید کند. با استقلال دیوارها، فرصتی برای نمایش یک گالری جواهرات در وسط فضا فراهم شد.
به دلیل محدودیت ارتفاع پنجره ها در قوانین شهرسازی قم، یک نمای دو پوسته ای که فضایی بین دو نما برای قرار دادن گلدان و گیاه بود، در نظر گرفته شد. کنتراست زیاد در نما در پاسخ به طرح متضاد پروژه بین طبقات مسکونی و تجاری شکل گرفته است. با این تضاد، علاوه بر ایجاد تعلیق در نما، ارتباط بیشتری بین قسمت تجاری و زمین مورد تأکید قرار می گیرد و قسمت مسکونی از لحاظ بصری بیشتر از خیابان شلوغ دور می شود.
انتخاب مواد نما در ترکیب با آجر، سنگ و شیشه تلاشی برای آزمایش سنگینی در مقابل سبک بودن بود، این بار برخلاف زیبایی شناسی کلاسیک، سنگینی بالای شیشه باعث ایجاد تعلیق بصری شد.