طراحی داخلی دفترکار شرکت هوراما | گروه معماری آوگون
موقعیت: ایران، تهران
معماران: احسان مروی، محمد صالحی
تیم طراحی: فائزه میرزایی، سپیده پورصالح، عارفه رشیدی
مساحت: ۶۵ مترمربع
اجرای پتینه: مائده فرجی
عکس: محمدحسین حمزه لویی
سال: ۱۳۹۹
پروژه ی حاضر که شامل بازسازی و طراحی داخلی دفترکار شرکت هوراما می باشد، در طبقه چهارم یک ساختمان اداری قرار گرفته است. اساسی ترین چالشی که طراحان در این پروژه با آن روبه رو بودند مساحت کم فضا(۶۵ متر مربع) در مقابل نیازهای کارفرما بود. برنامه خواسته شده توسط کارفرما شامل یک محدوده انتظار برای مراجعین و منشی، فضای کاری برای ۴ کارمند، اتاق مدیریت، آبدارخانه و سرویس بهداشتی میشد.
با توجه به محدودیت در مساحت اولین اقدام طراحان با تلاش برای حفظ یکپارچگی فضا در عین تفکیک آن آغاز گردید؛ لذا ابتدا کاربری را به سه بخش مدیریتی، اداری و خدماتی تقسیم کردند.
بخش اداری شامل فضای پذیرش و فضای اداری برای کارمندان بود. برای تفکیک این دو فضا از یک پارتیشن شیشه ای استفاده شد که علاوه بر تفکیک، مانع امتداد دید نشود؛ در عین حال بر روی شیشه با طرحی متخلخل محرمیتی نسبی برای کارمندان به دست آمد.
فضای مدیریت به عنوان فضایی به نسبت خصوصی تر در گوشه قرارگرفت. و در جهت اهتمام بر این موضوع امتداد دادن کمدهای بخش اداری به بیرون از فضا سبب ایجاد ورودی مخفی به اتاق مدیریت گردید. در مقابل ورودی اتاق مدیریت، فضای خدماتی شامل سرویس بهداشتی و آشپزخانه قرارگرفت. همچنین تفکیک فضای خدماتی و مدیریت از فضای اداری به وسیله تغییر رنگ و متریال از اهدافی بود که بر این دوگانگی تاکیدی مضاعف می ورزید. استفاده از گیاهان در طراحی فضا از خواسته های مهم کارفرما بود؛ با توجه به فضای کم مجموعه، روش طراحان برای استفاده از گیاهان، بهره بردن از ترکیب خطوط راست گوشه و خطوط منحنی بود. با این تکنیک و استفاده از میکروسمنت به عنوان متریال، بر روی دیوارهها پوسته ای الحاق کردند که فضای مناسب جهت کاشت گیاهان و قرارگیری نور مخفی را نیز فراهم می کرد.
نحوه سازمان دهی فضای ذخیره با رویکردی مشابه پیش رفت. اولویت طراحان حفظ وحدت فضا و اجتناب از خرد شدن آن بود لذا با ایجاد دیواره هایی یکپارچه به عنوان کمد، فضای ذخیره و دیوار را بدون تداخل با یکدیگر تجمیع و ترکیب کردند. این امر فرصتی را برای قراردادن فلاورباکس در جداره در اختیار طراحان قرار داد که سبب شکستن یکنواختی این دیوار می شد.
انتخاب رنگهای خاکستری، سفید و مشکی حرکتی بود در جهت ایجاد جوی رسمی و اداری در فضا که در ترکیب با مبلمان و اکسسوری هایی با رنگ های اشباع و گرم تلطیف و تعدیل شد؛ بهعلاوه وجود این موارد در کنار گیاهان و نورپردازی بی تکلف سبب پویایی و شادابی بیشتر فضا گردید. فضاهایی که هم به نیازهای فیزیکی و روانی کارمندان مبادرت می ورزد و هم به ارائه خود به عنوانی فضایی رسمی می پردازد.