Search
Close this search box.
Search

کاروانسرای وکیل | مهندسان مشاور عمارت خورشید

کاروانسرای وکیل ، مهندسان مشاور عمارت خورشید
موقعیت: ایران، کرمان
معمار مسئول: فرامرز پارسی
تیم طراحی: مهندسان مشاور عمارت خورشید
سرمایه‌گذار: شرکت سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران (سمگا)
مدیر نظارت: سید وحید افصحی (مدیر‌عامل شرکت صاحب‌آباد)
مدیر پروژه: یونس قهرمانی با همکاری مهری مداح
همکاران نظارت: کمال عزیزپور، شفق توکلی، علی عقابی، محسن محمدپور
طراح سازه: صابر اسدی
طراح تاسیسات مکانیکی: نیما طالبی
بهره بردار: گروه هتل‌های بین‌المللی رکسان
طراح تاسیسات الکتریکی: حامد پرهام
عکس: فرشید رحیمی
اتمام پروژه: ۱۴۰۱

کاروانسرای وکیل جامعه معماران ایران

کاروانسرای وکیل کرمان بزرگترین کاروانسرای کرمان و از بزرگترین کاروانسرا‌های درون شهری ایران است این بنا از چند جهت در معماری شهر کرمان واجد ارزش است. محل قرارگیری آن در کنار بازار اصلی شهر در امتداد میدان ارگ و گنجعلی‌خان و همجواری با حمام گنجعلی‌خان و حمام وکیل و دانه‌های ارزشمند دیگر بافت شهر تاریخی از یک سو و از سوی دیگر معماری بی‌نقص آن با عناصری مانند ورودی‌های تعریف شده در راسته‌ بازار، نشانه‌های شهری همچون برج ساعت و بادگیر، تزیینات متنوع از کاشی‌کاری معقلی، مقرنس، تزیینات چوبی (ارسی‌ها) یزدی‌بندی، کاربندی، سنگ‌تراشی، آجر‌تراشی و همچنین ساختار معماری سلسله‌مند و کامل شامل ورودی، هشتی‌ها، حیاط اصلی و حیاط‌های فرعی، حجره‌ها در دو طبقه و ارتباط مابین آنها ایوان‌ها و گنبد خانه‌ها می‌باشد.
این کاروانسرا بخش اصلی مجموعه‌ی تاریخی وکیل کرمان شامل راسته بازار، حمام و مدرسه وکیل است که در سال ۱۲۴۴ هجری شمسی وکیل‌الملک حاکم کرمان شروع به احداث آن در ادامه مسیر اصلی بازار شهر نموده است و در زمان حکومت پسرش وکیل‌الملک دوم در سال 12۴۹ هجری شمسی به پایان رسیده است.

کاروانسرای وکیل جامعه معماران ایران

در ابتدای حیات خود با عنایت به مرکزیت کرمان در مسیر جاده ادویه که از هند به سمت مرزهای شمال و غرب کشور ادامه داشته به مرکز خرید و فروش ادویه تبدیل می‌شود و تا مدت‌ها به عنوان اصلی‌ترین و بزرگ‌ترین مرکز ادویه شناخته شده است. در دوره‌های بعدی به تناسب تقاضا ابتدا محل فروش منسوجات سپس در دوره‌های اخیر لوازم خانگی بوده است. با رونق گرفتن خیابان‌های تازه احداث اطراف بازار و میدان‌های جدید کم‌کم بعد از انقلاب به انبار‌های بازار تغییر عملکرد پیدا کرده و پس از آن در سال 1375 به تملک سازمان میراث فرهنگی کشور در می‌آید ولی با وجود تلاش‌های متعدد صورت گرفته متاسفانه تا سال ۱۳۹۶ که از طریق صندوق‌ احیا به سرمایه‌گذار خصوصی (شرکت سمگا) داده می‌شود، عملا اقدام اساسی برای مرمت آن انجام نمی‌شوند و بنا روز‌به‌روز در حال تخریب بیشتر قرار می‌گیرد. طرح مرمت این بنا با رویکرد تبدیل به هتل اقامتی از طرف سرمایه‌گذار به شرکت مهندسان مشاور عمارت خورشید محول شد و مرمت جامع مجموعه در دستور کار قرار گرفت.
این پروژه که قرارداد آن از طریق پروژه‌های صندوق احیاء میراث فرهنگی با شرکت سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران (سمگا) منعقد شده بود، در تاریخ 1396 به مهندسان مشاور عمارت خورشید ارجاع شد. کاروانسرای وکیل به جرات جزو معدود بناهایی در کشور است که در مسیر مرمت اصولی با گذر از مراحل طراحی، به ترتیب برداشت‌های وضع موجود به صورت سه‌بعدی و فتوگرامتری برد کوتاه که پس از آسیب شناسی و طراحی مرمت با رویکرد جدی به مرمت سازه‌ای که برای تبدیل شدن به اقامتگاه لازم بود و سپس موضوع تاسیسات مکانیکی و الکتریکی که با توجه به سطح هتلی مجموعه به صورت کاملا مدرن و با بهره‌گیری از سیستم‌های بی‌ام‌اس طراحی و اجرا گردید.

کاروانسرای وکیل جامعه معماران ایران

طرح مرمت مجموعه در نهایت منجر به ایجاد ۵۷ واحد اقامتی با ظرفیت ۱۴۴ تخت و رستورانی با امکان ورودی مستقل از بازار، صبحانه‌خوری اختصاصی، کافی‌شاپ و حدود 2000 متر‌مربع فضای باز تفرجی گردید. در این مسیر استحکام‌بخشی سازه‌ی بنا از مرحله‌ی تزریق خاک زیر پی بنا با گروت جهت رساندن ظرفیت باربری خاک زیر بستر به حد مطلوب شروع و با مرمت کالبدی دیوار‌ها، تزریق ملات پایه‌ی گچی طراحی شده در دیوارها برای بالا بردن مقاومت ملات‌های فرسوده و سپس اجرای مش‌های ژئوگرید روی عناصر باربر عمودی و افقی (دیوار‌ها و سقف‌های گنبدی) به صورت دو ‌طرفه و شات کردن گچ طراحی شده مقاوم در برابر آب و دیر‌گیر با مقاومت بسیار بالا به نهایت رسید.

کاروانسرای وکیل جامعه معماران ایران

در ادامه تزیینات منحصربه‌فرد بنا که آسیب شناسی جدی در مورد آنها انجام گرفته بود شروع به مرمت گردید و در حین آن تاسیسات مکانیکی با ایجاد موتورخانه‌ی مرکزی در بخش تخریب شده حیاط سمت شمال‌شرقی که با پایبندی به فرم تاریخی در این بخش با توجه به مستندات به دست آمده طراحی شده بود احداث شد و کانال‌های انرژی با عملکرد دوگانه‌ی کاهش رطوبت در بنا و مسیر عبور کل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی بنا و ارتباطات شبکه با بهره‌گیری از فیبر‌نوری و در حد آخرین دستاورد‌های موجود صورت گرفت و نهایتا برج بادگیر و برج ساعت بنا مورد مرمت قرار گرفت و ساعت مخصوص برج طراحی، ساخته و نصب شد.
هم اکنون با تکمیل کل عملیات مرمت این بنا مسیر بهره‌برداری از آن فراهم شده و در شهریور‌ماه ۱۴۰۱ شروع به مسافرگیری کرده است و یکی دیگر ازرویا‌های ما در مسیرحفظ و نگهداری از میراث ارزشمند ایران به حقیقت پیوسته است.


جامعه معماران ایران
نوع متریال
انتخاب
نوع متریال
نوع پروژه
انتخاب
نوع پروژه
ویلا‌ی شماره 2/ زیبادشت، استودیو معماری سِدروس

ویلا‌ی شماره 2/ زیبادشت | استودیو معماری سِدروس

ویلا‌ی شماره 2/ زیبادشت | استودیو معماری سِدروسموقعیت: کرج، محمدشهر، زیبادشتمعمار مسئول: محمدمهدی سعیدیمعماران: محمدمهدی سعیدی، دنیا فرقانیهمکاران طراحی: مهسا معصوم زاده، میلاد یزدآبادیگرافیک: مریم دبیری، ساناز شعبانیطراح سازه: دکتر حامد نوریطراح منظر: استودیو معماری سِدروسنوپردازی: استودیو معماری سِدروسمجری: مهندس علی همت‌پورشروع طراحی: 1398پایان ساخت: 1401مساحت زمین: 2150 متر مربعزیربنا:

ادامه مطلب »

آپارتمان شماره 3 | رزا عطارد ، حسام عندلیب ، محمد کازرانی

آپارتمان شماره ۳ | رزا عطارد ، حسام عندلیب ، محمد کازرانی موقعیت: ایران ، اصفهان معماران: رزا عطارد، حسام عندلیب، محمد کازرانی تیم طراحی: محمدرضا عسگریان مساحت: ۵۴۰ مترمربع عکس: فرشید نصرآبادی مدیر پروژه: حمید جهان دار اجرا: علیرضا زمانی سال: ۱۳۹۸ هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از

ادامه مطلب »

ویلای یزدیان | مهرداد ایروانیان

ویلای یزدیان | مهرداد ایروانیان موقعیت:  ایران ، شیراز ، شهرک صدرا معمار: مهرداد ایروانیان مدیر اجرایی پروژه: محمود رضا یزدیان مهندس ناظر و دستگاه نظارت: محمود رضا یزدیان طراح3D و مدل: محمد حسین بهمن‌پور گرافیست: زهرا شوکت نوع تأسیسات ـ نوع سازه: مرکزی، اسکلت بتنی مساحت کل ـ زیربنا:

ادامه مطلب »
باز طراحی خانه خوانا اثر پوریا احمدی جامعه معماران ایران

خانه خوانا | پوریا احمدی

خانه خوانا ،  پوریا احمدی موقعیت: ایران، اصفهان معمار مسئول:  پوریا احمدی تیم طراحی: شکیلا ریاحی زاده، شهرزاد دوازده امامی، کیمیا فولادگر مجری: محمد ابوالحسنی کارفرما: محمد ابوالحسنی نوع سازه: بتنی نوع تاسیسات: فن کویل مساحت زمین: ۲۱۰ مترمربع مساحت زیربنا: ۲۷۰ مترمربع اتمام پروژه:  ۱۴۰۱ هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان

ادامه مطلب »

ایوان خانه | Hamaan studio

ایوان خانه | Hamaan studio موقعیت: ایران ، اصفهان ، شاهین شهر معمار: بهروز شهبازی مساحت: 410 متر مربع سال: 2017 عکس: حسین فراهانی شرکت سازنده: ارگ ، عباس آباد مهندس سازه: مهندس سورانی همکار طراحی: احمد موسویان، مسیح مشکفروش ساخت: مهدی عمویی ارائه: عرفان شفیعی، مهدی توکلی هشدار! تمامی

ادامه مطلب »

بازسازی خانه میری | گروه معماری زند حریرچی

بازسازی خانه میری | گروه معماری زند حریرچی موقعیت: ایران، تهران معماران: زند حریرچی، محمدرضا نورمحمدی، سعید مهراد، وحید صادقی، جیران میرزاجانی تیم طراحی: مهران کربلایی، کسرا خدایی مساحت: ۲۹۰ مترمربع نقشه های فاز دو: وحید صادقی، جیران میرزاجانی دکوراسیون داخلی: دفتر معماری زند حریرچی نورپردازی: دفتر مهندسی روشنایی نورسافرم

ادامه مطلب »

همکاری گرامی!
با تشکر از ارسال اطلاعات، به استحضار می‌رساند پس از بررسی فرم ارسالی، در صورت نزدیک بودن معیارهای طرفین، با شما تماس خواهیم گرفت. با آرزوی موفقیت و حضورتان در کنار ما.