چشمانداز طرقبه ، دفتر طراحی معماری آرشیسه
موقعیت: ایران، طرقبه
معمار مسئول: حوریه صادقپور هروی، زهرا صادقپور هروی
تیم طراحی: دفتر طراحی معماری آرشیسه
مساحت زمین: 1530 مترمربع
مساحت زیربنا: 5100 مترمربع
پایان طراحی : ۱۳۹۹
سایت پروژه با مساحت 1530 مترمربع در شهرستان طرقبه، استان خراسان رضوی، در پلاک همجوار رودخانهی طرقبه و در لایهی دوم بلوکهای مجاور میدان اصلی طرقبه واقع شده است. حداکثر زیربنای مجاز پروژه 5100 مترمربع با عملکرد غالب مسکونی (70 درصد) و سایر کاربریهای کمکی مانند فضاهای ورزشی، لابی و… است. سایت از تراز خیابان تا سطح قابل استفادهی مجاور رودخانه، 22 متر اختلاف ارتفاع دارد و حداکثر تعداد طبقات بالاتر از تراز صفر، 4 طبقه میباشد.
از موضوعات مهمی که در طراحی پروژه ذهن معماران را درگیر کرده بود، عدم توجه به فرهنگ و معماری خاص منطقهی طرقبه در حوزهی طراحی، عدم بهره بردن از پتانسیلهای طبیعی و گردشگری در برطرف کردن خلاهای ناشی از زندگی در شهر، عدم استفاده از طبیعت بکر منطقه به منظور افزایش سلامت جسمی و روانی کاربران، کمبود فضاهایی برای افزایش تعاملات اجتماعی افراد، توجه نکردن به حفظ پایداری و توسعهی شهری، حفاظت از بستر طبیعی و حداقل تغییر در بستر میباشد.
بنابراین کانسپت و ایدهی کلی طراحی برگرفته از خانههای پلکانی طرقبه میباشد. در این طرح سعی شده است با انتخاب مدول واحد و قرار دادن این مدولها بر روی هم، ضمن تداعی کردن پلکانی بودن پروژه، حیاطهای بزرگی برای هر واحد در نظر گرفته شود. با توجه به شرایط کنونی جامعه و مواجهی جامعهی بشری با کرونا و قرنطینهی خانگی، در طراحی سعی شده است که برای هر واحد، حیاطهای سبز اختصاصی از 16-32-48 مترمربع با چشماندازی به رودخانهی طرقبه طراحی شود. این پروژه با استفاده از رویکرد معماری زمینهگرا (همخوان با فرم خانههای پلکانی) و معماری سبز (حیاطهای سبز اختصاصی) به حل مسئله پرداخته است؛ همچنین با دو بخشی کردن فضاهای مسکونی و ایجاد گذرباغ، علاوه بر قابکردن منظرهی سبز و آبی (رودخانه) مقابل پروژه، یادآور کوچه باغهای روستاهای طرقبه میباشد.
تراز همسطح با بستر رودخانه (22- متر) و تراز همکف (همسطح با خیابان) کاربریهای عمومی و طبقات 5- تا 1- و 1+ تا 3+، واحدهای مسکونی است. بخشی از پارکینگ مجموعه در طبقهی 2- قرار گرفته است. در این طرح سعی شده است برای افزایش تعاملات اجتماعی افراد و ارتباط دو طرف رودخانه، افراد با ورود به تراز همکف (لابی مجموعه) و عبور از گذر پروژه به پل برای عبور از روخانه دسترسی داشته باشند.
و در انتها مراتب سپاس را از راهنمایی و زحمات ارزشمند اساتید گرانقدرمان، جناب آقای دکتر حامد کاملنیا (عضو هیئت علمی و دانشیار دانشکدهی معماری و شهرسازی دانشگاه فردوسی مشهد) و سرکار خانم مهندس مژگان روپوش در زمینهی پیشبرد طراحی پروژه تقدیم میداریم.