Search
Close this search box.
Search

پیرایشگاه تولا | فرنوش رافعی

پیرایشگاه تولا ، فرنوش رافعی
موقعیت: ایران، اصفهان، خیابان میرمعمار مسئول: فرنوش رافعی
طراحی و دکوراسیون داخلی: فرنوش رافعی
کارفرما: محمد تولا
مساحت زیربنا: 5/12 متر مربع
عکس: نگار صدیقی
اتمام پروژه: 1396

پیرایشگاه تولا جامعه معماران ایران

کاربری بنا با ذکر جزئیات
پیرایشگاه مردانه با ساعات کاری از 9 صبح تا 11 شب (شامل 4 صندلی پیرایش، عرصه‌ی آماده‌سازی و شست‌وشوی مو، عرصه‌ی انتظار، عرصه‌ی خدمات)
کارفرما با حفظ کاربری زمین خود به منظور رفع مشکلات عملکردی پیرایشگاه و استفاده‌ی بهینه‌تر از فضای محدود کار جهت بازسازی به دفتر ما مراجعه کرد.
محدوده‌ی مداخلات
فضای داخلی، نما، تأسیسات الکتریکی و مکانیکی
مهم ترین ارزش‌های بنای موجود
بنا به لحاظ ساختاری مکعب‌مستطیلی ساده با کشیدگی عمود بر راستای پیاده رو است. از طرفی واقع شدن پروژه در خیابان میر اصفهان با تعدد حضور دیگر هم صنفانِ رقیب تهدیدی بالقوه برای کارفرما به حساب می آمد، که می خواست مغازهاش هرچه بیشتر به چشم بیاید. از این رو، برای طراحی بدنه‌ی شهری پیرایشگاه، سعی شد اتفاقات و ایده‌های داخلی از لحاظ کالبدی و بصری به طریقی راه خود را به سمت بیرون و نما باز کنند، تا ضمن حفظ یکپارچگی فضا، دعوت‌کننده و درعین حال برای مخاطب جذاب باشد.
نوآوری‌ها و مزایای پروژه
• یک پیرایشگاه در درجه‌ی اول باید خود نماد پیراستگی و نظم و ترتیب باشد. از جمله‌ی این نمودهای پیراستگی در پروژه میتوان به در نظر گرفتن فضاهای اختصاصی برای هریک از ابزار کوچک و بزرگ (از یک قیچی ساده گرفته تا وسایل الکتریکی و تأسیسات) اشاره کرد.
• استفاده از تکنولوژی در این پروژه از یک‌سو به عنوان عاملی در جهت جبران محدودیت فضا از طریق حذف جارو و خاک‌انداز و جایگزینی جارو برقی مرکزی، و از سوی دیگر به عنوان عاملی در راستای کاهش تداخل عملکردها و افراد با قرار دادن دوربین‌هایی پشت هر صندلی و ال‌سی‌دی‌هایی مقابل مشتری که به وی امکان می‌دهد که در طی فرآیند پیرایش هر لحظه بتواند پشت سر خود را ببیند، دیده می‌شود.
• از دیگر مزایای پروژه می توان به مبلمان انتظار طراحی شده در جداره‌ی دیوارها اشاره کرد، که موجب گشایش بیشتر فضا شده و مخاطب را به ماندن بیشتر در محیط دعوت می کند.
وضعیت بنا قبل از بازسازی
عدم تفکیک درست عملکردها، عدم شناخت الگوی رفتاری کاربران و نبود محل اختصاصی مناسب برای هر وسیله و بی‌نظمی آن‌ها باعث شده بود تا محدودیت فضای پیرایشگاه تشدید شده و بیشتر به چشم بیاید. به طوری که کاربران (مشتریان و پیرایشگران) دائماً حداقل حریم عملکردی یکدیگر را تهدید کرده و فضای اصلی یعنی محل پیرایش را مهجورتر می ساختند. در کنار چیدمان نامناسب مبلمان و موارد ذکرشده، استفاده از رنگ تیره (مشکی) در جداره‌ها، سقف و کف باعث می‌شد تا نه تنها محیط از نظر بصری کوچک تر جلوه کند، بلکه نظافت آلودگی‌های حاصل از پیرایش و جمع کردنِ موهای ریخته بر کف زمین نیز مورد غفلت قرار بگیرند. از نظر روشنایی، استفاده از نورهای متمرکز در ارتفاع چشم بیننده و نصب شده در نقاط نامناسب، علاوه بر خیرگی باعث می شد نور عمومی محیط کمتر به نظر برسد. موارد گفته‌شده درنهایت کارفرما را واداشت تا با تغییر ساختاری مغازه اش به راهکاری دائمی برای حل مشکلات دست یابد.

پیرایشگاه تولا جامعه معماران ایران

ایده‌ی طراحی
• پروژه در دو مقیاس فضای داخلی و فضای شهری (بدنه‌ی خیابان) با چالش روبه‌رو بود و می بایست در هر دو مقیاس رسالت خود را به عنوان یک پیرایشگاه ایفاء می کرد. در مقیاس داخلی، از یک‌سو با محدودیت فضای مغازه (5/2*5)، و از سوی دیگر با خواست کارفرما مبنی بر استفاده‌ی حداکثری از مساحت موجود روبه‌رو بودیم . از این رو، برای پرهیز از شلوغی و تداخل عرصه‌ها و عملکردها که تهدید بالقوه‌ی پروژه محسوب می شد، ابتدا به معنای خود واژه‌ی «پیرایش»، که همان کاستن اضافات و ساماندهی وضع موجود است، رجوع کردیم. پس با شناخت زمینه‌ی طراحی و الگوهای رفتاری موجود، به تفکیک مشخص هریک از عملکردها پرداخته و سعی کردیم معماری فضا نیز در هر قسمت متناسب با این عملکردها شکل داده شود. دریک نگاه کلی بستر پیرایشگاه به دو عرصه‌ی مشتری (مهمان) و پیرایشگر (میزبان) تقسیم شده است. سپس با توجه به سلسله مراتب استفاده از محیط توسط مشتری، این عرصه‌ها به بخش‌های ریزتر انتظار، خدمات، آماده سازی و شست‌وشو تقسیم و ساماندهی شدند، تا الگوی رفتاری کاربر با نقشه‌ی رفتاری آن در پلان مطابقت نماید.
• از لحاظ فرمی نیز تارهای مو به عنوان کلیدواژهای که سوژه اصلی پیرایش است، دستاویزی شد تا به مثابه نخ تسبیح کلیه‌ی اتفاقات و عملکردها را به یکدیگر پیوند زده و فضایی آراسته و یکپارچه را رقم بزنیم. ترجمه‌ی معمارانه‌ی این تارهای مو در نهایت به صورت حرکتی نرم و موجی‌شکل مجموعه‌ای از مدول‌های چوبی (فرم انتزاعی تارهای مو بر روی سر) که روی سقف گسترده و تا جداره کشیده و در امتداد نما نیز به خطوطی آراسته تبدیل می شوند، درآمد.
• اما در مقیاس شهری، از آن‌جا که پیرایشگاه در خیابان میر، با تعدد دیگر هم صنفان رقیب روبه‌رو بود، کارفرما می‌خواست تا هرچه بیشتر مغازه‌ی خود را «خوانا» سازد، تا هم بتواند در میان رقبا بیشتر جلب توجه کرده، و هم بخشی از مهارت و اتفاقات داخل را در بیرون به معرض نمایش بگذارد. پس سعی شد اتفاقات و ایده‌های داخلی از لحاظ کالبدی و بصری به طریقی راه خود را به سمت بیرون و نما باز کنند، تا ضمن حفظ یکپارچگی فضا، دعوت‌کننده و درعین حال برای مخاطب جذاب باشد.
• همچنین از نظر نورپردازی استفاده از ورق‌های پلکسی در سقف باعث شده تا نور عمومی پیرایشگاه با حالتی یکنواخت و ملایم همه‌ی فضا را روشن کند. که در کنار آن، برای کاربری اصلی پیرایش نورهایی متمرکز در بالای محل پیرایش در نظر گرفته شد.


جامعه معماران ایران
نوع متریال
انتخاب
نوع متریال
نوع پروژه
انتخاب
نوع پروژه

خانه الهیه | مهندسان مشاور معمار نقش ازل

خانه الهیه | مهندسان مشاور معمار نقش ازل موقعیت: ایران ، تهران ، الهیه معمار: هادی ندیمی مساحت زمین: ۴۵۰ مترمربع سال: ۱۳۸۲-۱۳۸۰ عکس: محمد حسن اتفاق، روح االله موحدی هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی طرح متعلق به

ادامه مطلب »

ساختمان مسکونی آسمان | مهندسان مشاور حرکت تکاملی

ساختمان مسکونی آسمان | مهندسان مشاور حرکت تکاملی موقعیت: ایران ، تهران معمار: مهبد معاون همکاران طراحی: امیر سعید علیمحمدی طراحی و دکوراسیون داخلی: مهبد معاون نوع تأسیسات ـ نوع سازه: تهویه مطبوع مرکزی، اسکلت بتنی مساحت زیربنا: 1000 متر‌مربع کارفرما: آقای حیدری تاریخ شروع و پایان ساخت: زمستان 1390  -   زمستان

ادامه مطلب »

ویلای ساسان | آریا بیات

ویلای ساسان | آریا بیاتموقعیت: ایران، تهرانمعمار: آریا بیاتمساحت: ۶۰۰ مترمربعطراحی و دکوراسیون داخلی: آریا بیاتاجرا: ایوان مهرازی پایدارسرپرست کارگاه: کاوه شیبانیعکس: پیمان شجرهسال: ۱۳۹۷ هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی طرح متعلق به ایشان می باشد. وضعیت موجود: معماری

ادامه مطلب »
نامجو گروه معماری دایان، جامعه معماران ایران

نامجو ، گروه معماری دایان

خانه زیبایی نامجو، گروه معماری دایانموقعیت: ایران، مشهدمعمار مسئول: گروه معماری دایانتیم طراحی: مطهره مروی، نگین دعائیانکارفرما: خانم نامجوهمکاران: مطهره مروی، بیژن پاکزاد، محمود صادق زادهمساحت زیربنا: ۲۰۰ مترمربععکس: SEE studioاتمام پروژه: ۱۴۰۳ هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی

ادامه مطلب »

ویلای دماوند | استودیو شیرازیان

ویلای دماوند | استودیو شیرازیان موقعیت: ایران ، تهران ، باغ شهر دماوند معمار: محمد حسین شیرازیان مساحت: 430 متر مربع سال: 2015 عکس: محمدحسن اتفاق تولید کنندگان: PERGO ، WIEDEHOPF ، Giesse مشاور سازه: بنی اسدی کارفرما: علی رضائیان هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم

ادامه مطلب »

آپارتمان شماره 17 | دفتر طراحی زما

آپارتمان شماره 17 | دفتر طراحی زماموقعیت: ایران ، تهران ، خیابان پاسدارانمعماران: رضا مفاخر، رضا نجفیانهمکاران اجرایی: احسان فیض رفعتیان، کیارش کسبیان، عارف منتظریکارفرما: آقای غلامیعکس: رضا نجفیانزیر بنا: 275 متر مربعتاریخ شروع: 88/6/1تاریخ اتمام: 88/11/12 هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام

ادامه مطلب »

همکاری گرامی!
با تشکر از ارسال اطلاعات، به استحضار می‌رساند پس از بررسی فرم ارسالی، در صورت نزدیک بودن معیارهای طرفین، با شما تماس خواهیم گرفت. با آرزوی موفقیت و حضورتان در کنار ما.