معماری ساختمان مسکونی کاجخانه | زیبا آذر
موقعیت: ایران، اصفهان
معمار: زیبا آذر
مدیر پروژه: حمید رضا یکدانه
مشاوراجرایی پروژه: امیرحسین قاسمی
گرافیک: علی گرجیان جلفایی، زیبا آذر
تیم ارایه: مرجان فقهی، نسیم کبیری
عکس :علی گرجیان جلفایی
سال آغاز پروژه: ۱۳۹۷
سال اتمام پروژه: ۱۳۹۹
جوایز کسب شده: منتخب سومین فستیوال معماران و کارفرمایان و فینالیست جایزه قاره ای آسیا ۲A در سال ۲۰۲۱.
طراحان در معماری ساختمان مسکونی کاجخانه کاج ها را به اعضای کاجخانه هدیه کردند و بارها از اهالی کاجخانه شنیده اند، رهگذارن مکثی می کنند، براندازی می کنند و از کنارش عبور می کنند. تصور می کنند کاج ها و خانه ی آن ها کاجخانه شده اند!!!!!
کاجخانه آپارتمانی است در میان خانه های بی جان اطرافش در یکی از کوچه های پر از کاج اصفهان. زمانی که طراحی این پروژه آغاز شد، با وجود تمام محدودیت ها و خواسته های اقتصادی کارفرما با توجه به گرانی زمین و استفاده قشر متوسط از این واحد ها تلاش براین بود کاجخانه؛ خانه ای بشود برای ماندن؛ الگویی بشود برای زیستن؛ و به قول زومتور که سبک او اتمسفر است؛ ساختمان مبادله ای برقرار کند با محیط اطرافش. نوعی دادن و گرفتن؛ کاج های اطراف سایت با وجود تمام آلودگی ها و زشتی های بصری این منطقه می توانست نقطه ی عطف ماجرا باشد و کشمکشی عمیقی میان درون و بیرون برقرار کند. نوعی یکی شدن. مبنای اصلی ایده ی این پروژه نیز بر اساس بازیابی فضای زندگی و ارتباط با طبیعت با توجه به معماری اصیل خانه های ایرانی شکل گرفت.
امروزه به دلیل تعریف فضاهای معماری در طبقات بالاتر از سطح زمین، ارتباط با طبیعت تا حدود زیادی از بین رفته است. از این رو با توجه به درختان کاج موجود در سایت تلاش برای یافتن راهی در جهت تقویت ارتباط با طبیعت چه به لحاظ بصری و چه به لحاظ فیزیکی، دغدغه اصلی قرار گرفت و در پروسه طراحی پروژه برای تمامی فضاها، با توجه به محدودیتها و ضوابط، هر جا که امکان حضور سبزینگی بود، جزئیاتی مناسب طراحی شد.
از این رو نظیر به نظیر کاج ها گشودگی ها و فضاهای داخلی شکل گرفت به گونه ای که ساختار و درون پروژه را شکل داد و همچنین فضاهایی برای ایجاد سبزینگی در مجاورت دستگاه پله و نمای جنوبی، درتراس در نظر گرفته شد. با جایگذاری مناسب فضاها و گشودگی ها، متناظر با سبزینگی های اطراف سایت (درختان کاج) سعی شد آشفتگی بصری موجود در سایت تا حد امکان کمرنگ و گوشه ای از سرزندگی و طراوت این درختان مهمان اعضای کاجخانه شود.
حال اثر این کشمکش درون و بیرون چه می توانست باشد بر کالبد بنا؟
پوسته هایی متناظر با کاج ها، گشودگی ها و فضاهای شکل گرفته در پسِ آن ها بر کالبد بنا کشیده شد، که ماهیت نیمه شفاف این پوسته ها خود حکایت از آشتی درون و بیرون دارد. این پوسته های نیمه شفاف از جنس آجر قهوه ای است که در سمت شرق پروژه دلیلی برا ی تعدیل نور شرق و رنگ قهوه ای آن به منظور ایجاد هارمونی با درختان اطراف سایت و برگرفته از تنه ی درختان می باشد، که به صورت مدولار و مضربی از آجر ۳۱*۲.۵*۷ چیدمان شده است. همچنین این پوسته ها با توجه به ضوابط اتش نشانی شهر اصفهان (ایجاد کنسول از ارتفاع ۴ متر به بالا ) نقشی اساسی در پیوستگی طبقه همکف و اول با بقیه طبقات کنسول شده از سمت شرق از لحاظ فرمی ایفا می کند.
در آخر باید بگوییم طراحان در کاجخانه کاج ها را به اعضای کاجخانه هدیه کردند و بارها از اهالی کاجخانه شنیده اند، رهگذارن مکثی می کنند، براندازی می کنند و از کنارش عبور می کنند. تصور می کنند کاج ها و خانه ی آن ها کاجخانه شده اند!!!!!