Search
Close this search box.
Search

ساختمان مسکونی پاکت | معماران رویداد

ساختمان مسکونی پاکت ، معماران رویداد
موقعیت: ایران، اصفهان، چهارباغ خواجو
معماران: مصطفی امیدبخش، زهرا آرمند
تیم طراحی: سارا غفوری، مهسا شیخ اکبری، سپیده غلامحسینی
مدیران اجرایی: محمدحسن ابطحی، علی نعمتی
گرافیک: علی گرجیان، مهسا اسماعیلی، اشکان بهجو، شاهین جعفری دانش، حانیه فارغ دفاعی
طراح سه بعدی: مهسا شیخ‌اکبری، اشکان بهجو
كارفرما: آقای اکبری
مساحت زمین: ۵۴۳ مترمربع
مساحت زیربنا: ۱۲۳۰ مترمربع
عکس: آرش عاشوری نیا
اتمام پروژه: ۱۳۹۹
افتخارات:
-رتبه اول جایزه معمار، بخش مسکونی آپارتمانی (دوره بیستم)، ۱۳۹۹
-رتبه اول جایزه معماری و معماری داخلی ایران (دوره سیزدهم)، مجله معماری و ساختمان، بخش مسکونی از طراحی تا اجرا، ۱۳۹۹

ساختمان مسکونی پاکت جامعه معماران ایران

همین چندوقت پیش سیبه‌هایی بود درب‌دار. خانه خانه، پهلو به پهلوی هم دورتادورش قرار گرفته و یک فامیل را در خودش جای می‌داد.
همین چندوقت پیش حیاط‌هایی بود محصور. اتاق اتاق، پهلو به پهلوی هم دورتادورش قرار گرفته و یک خانواده را در خودش جای می‌داد.
همین چندوقت پیش این سیبه (فضای نیمه عمومی شهری) و این حیاط (فضای نیمه خصوصی) “آسمان” را به محض اینکه پایمان را از زیر سقف بیرون می‌گذاشتیم به ما هدیه می‌داد.

امروز اما این فامیل، آن خانواده و یا حتی فردفرد اعضای آن هرکدام در یک جای شهر، کشور یا حتی دنیا زندگی می‌کنند. کجا؟ در آپارتمان. در آپارتمان‌‌هایی که وقتی پایشان را از آن بیرون می‌گذارند فضای بسته و محیطی دلگیر را می‌بینند با سقفی نزدیک و یک آسانسور…
اما کجاست “آسمان” واحد همه آدم‌ها…
همان چتر آبی رازگونه…
ما در “پاکت” به خانواده آقای اکبری با کاراکتری منطبق بر فرهنگ عموم اهل اصفهان، “آسمان” را هدیه دادیم!

ساختمان مسکونی پاکت جامعه معماران ایران

یکم: پاکت بودگی

“پاکت” با استفاده از الگوی خانه‌‌های با حیاط مرکزی، از ضلع شمال کاملا بسته است و از جنوب یک دیوار مشبک کامل (Wholeness) است. هیچ چیز نیست و همه چیز هست دقیقا مثل هر پاکتی دیگر!

در حالیکه تمام پلاک‌‌های بافت هم‌جوار چه جدیدترها و چه قدیمی‌ترها شلوغ‌اند و مملو از پنجره، ایوان، اجسام داخل ایوان و البته تزئیناتی مد روز زمان ساخت، “پاکت” یک جعبه بزرگ ساده و مشبک حامل زندگی و هزاران اتفاق روزمره است که صرفا به خواست خانواده آقای اکبری باز می‌شود. نوعی درون‌گرایی را مطرح می‌کند که یادآور معماری کویر مرکزی است. درون‌گرایی معاصری که برون‌گرایی معماری شهر امروز و بدون توجه به اقلیم و فرهنگ را نقد می‌کند. “پاکت” صفحه‌ای است ساکت در بافت که فرصت تامل می‌دهد.

دوم: خانه و شهر؛ متصل یا منفصل؟

اتصال کالبدی توده بنا‌‌های مسکونی با گذرهای شهر شلوغ امروز از یک سو و آرامش که نیاز ذاتی مفهوم خانه است از سویی دیگر، دوگانه‌ای را مطرح می‌کند که می‌تواند سوال اصلی طراحی هر پروژه مسکونی شهری باشد.

الگوی سیبه‌های درب‌دار از شهرسازی کویر مرکزی به عنوان یک فضای بینابینی ایده‌آل برای اتصال واحدهای همسایگی باهم و با شهر، پاسخ ما برای این دوگانه چالش‌برانگیز بوده است. راهکاری که امروز بدلیل مساله مالکیت و محدودیت منابع شهرداری‌ها در عرصه عمومی و بالا رفتن ارزش زمین و عدم توجیه اقتصادی در عرصه‌ خصوصی کاملا به فراموشی سپرده شده است.

“پاکت” ساختار سیبه را از حالت افقی به عمودی تغییر داده و با اضافه کردن جعبه پلکان واحدهای آپارتمانی به آن ضمن توجیه اقتصادی، این فضای بینابینی را احیا کرده و از کارکردهای اصلی آن چون فیلتر هیاهوی شهر، تقویت ارتباط واحدهای همسایگی، اتصال مناسب عرصه عمومی و خصوصی و … بهره‌ برده است.

ساختمان مسکونی پاکت جامعه معماران ایران

سوم: خانه یا آپارتمان؟

خانواده آقای اکبری چیز زیادی نمی‌خواستند، یک آپارتمان می‌خواستند تا کنار هم اما مستقل زندگی کنند. مکانی که هر از گاهی صبح یا شام با باز کردن تنها یک پنجره بتوانند همدیگر را صدا بزنند و شاید به یک چای دورهم دعوت کنند. سایت با توجه به شرایط موقعیت مکانی ذاتا یک آپارتمان Infill شهری بود. ما اما به یک خانه فکر می‌کردیم. همان خانه به دور حیاط مرکزی پدرسالار!

جذابیت دسترسی، تنوع فضایی، اتصال فضاها به حیاط‌های متنوع خصوصی در طبقات و… در عین محدودیت‌های پروژه‌های آپارتمانی شهری درون‌بافتی و قوانین معماری و شهرسازی اصفهان، کیفیات مکانی خانه‌ای را در ذهنمان ترسیم کرد که “پاکت” تجسم فیزیکی آن بود!

چهارم: حیاط و پله

“آسانسور همه کیفیات معمارانه پله را تحقیر می‌کند!” رم کولهاس
ضوابط معماری و شهرسازی در اصفهان با محدود کردن ارتفاع بازشوی بنا به گذر به ۱۷۰ سانتیمتر، در عمل ساختمان را به شهر و شهر را به ساختمان فیلتر کرده است و کیفیت نور و منظر را به شدت کاهش داده است.

“پاکت” اما با تعریف حیاط میانی شمالی و تراس‌های ایجاد شده در حدفاصل بنا و گذر و همچینی گشودگی آنها در جهت دیگر، ضمن بهرمندی از پاکت‌های فضایی متنوع باز، کیفیت نور و منظر و مقیاس بازشوها را بدون محدودیت و متناسب با نیاز فضا تامین کرده است. همین حیاط میانی شمالی نیز همچون سیبه مکانی است برای تعامل و برخوردهای اتفاقی.

ساختمان مسکونی پاکت جامعه معماران ایران

پنجم: هنر مشبک

“پاکت” در ضلع جنوب از هنر سنتی مشبک (دستاورد دوره سلجوقی و صفوی برخاسته از هنر سنتی معماری شهر اصفهان) در قامتی نو بهره برده است تا ضمن تامین حداکثر گشودگی و حفظ محرمیت، نور تیز آفتاب تابستان اصفهان در ضلع جنوب نیز کنترل شود.


جامعه معماران ایران
نوع متریال
انتخاب
نوع متریال
نوع پروژه
انتخاب
نوع پروژه

ویلای ساسان | آریا بیات

ویلای ساسان | آریا بیاتموقعیت: ایران، تهرانمعمار: آریا بیاتمساحت: ۶۰۰ مترمربعطراحی و دکوراسیون داخلی: آریا بیاتاجرا: ایوان مهرازی پایدارسرپرست کارگاه: کاوه شیبانیعکس: پیمان شجرهسال: ۱۳۹۷ هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی طرح متعلق به ایشان می باشد. وضعیت موجود: معماری

ادامه مطلب »

ویلای امیر | علیرضا تغابنی ، Next office

ویلای امیر | علیرضا تغابنی ، Next office موقعیت: ایران ، کرج معماران: علیرضا تغابنی ، Next Office مساحت: 1638 متر مربع سال: 2011 عکس: پرهام تقی اف هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی طرح متعلق به ایشان می

ادامه مطلب »
پیاده راه سلامت جامعه معماران ایران

پیاده راه سلامت | گروه معماری تا

پیاده راه سلامت ، گروه معماری تا موقعیت: ایران، شیراز معمار مسئول: مریم محمدیان، زهرا دالوند، شقایق روشن تیم طراحی: گروه معماری تا مدیر پروژه: حمیدرضا اسماعیلی مهندسین عمران: محمد ساسانی، احسان پرهیزگار، روح‌اله فارسی‌مدان، شهاب مهدوی مهندسین تاسیسات: مهدی جوانمردی، محمد فخرزاد، محمد‌مهدی قنبریان همکاری کوتاه: نیلوفر فرخ مجری: شرکت اطمینان ساز، شرکت ناک

ادامه مطلب »
کافه رستوران مورا لانژ جامعه معماران ایران

کافه رستوران مورا لانژ | حامد میرپادیاب، نگار تجملیان

کافه رستوران مورا لانژ ، حامد میرپادیاب، نگار تجملیان موقعیت: ایران، تهران معمار مسئول: حامد میرپادیاب، نگار تجملیان تیم طراحی: حامد میرپادیاب، نگار تجملیان طراح سه‌بعدی: حامد سرحدی، مهیار عبدالهی گرافیست: هژیر مهرآوران، میلاد کارآموز مجری: سیامک جنابی اجرای نورپردازی: امید کریمی همکاران ساخت دکور: وحید پریزن، مهدی راوش، مهرداد راوش مهندس تاسیسات: کبیر کیانی مساحت

ادامه مطلب »

ویلای امیری | فرنوش چنگیزی

ویلای امیری | فرنوش چنگیزی موقعیت: ایران ، سرخرود معمار: فرنوش چنگیزی کارفرما : دکترعارف امیری ، دکتر پریا بوستانی مساحت/زیربنا : ۲۲۰ مترمربع طراحی و دکوراسیون داخلی : فرنوش چنگیزی مشاوران و اجرای نورپردازی : فرنوش چنگیزی اجرای پروژه : فرنوش چنگیزی سرپرست کارگاه : مهندس یزدانیان نظارت پروژه

ادامه مطلب »
پیرایشگاه تولا جامعه معماران ایران

پیرایشگاه تولا | فرنوش رافعی

پیرایشگاه تولا ، فرنوش رافعی موقعیت: ایران، اصفهان، خیابان میرمعمار مسئول: فرنوش رافعی طراحی و دکوراسیون داخلی: فرنوش رافعی کارفرما: محمد تولا مساحت زیربنا: 5/12 متر مربع عکس: نگار صدیقی اتمام پروژه: 1396 هشدار! تمامی اطلاعات پروژه و توضیحات، از زبان طراح محترم پروژه و تمام حقوق مادی و معنوی طرح متعلق

ادامه مطلب »

همکاری گرامی!
با تشکر از ارسال اطلاعات، به استحضار می‌رساند پس از بررسی فرم ارسالی، در صورت نزدیک بودن معیارهای طرفین، با شما تماس خواهیم گرفت. با آرزوی موفقیت و حضورتان در کنار ما.