ساختمان آجر پوش | استودیو طراحی و ساخت آدمون
موقعیت: ایران ، تهران
معماران: شبیر موسوی ، امیررضا فاضل
مساحت: 1100 متر مربع
سال: 2015
عکس: مصطفی کرباسی ، پرهام تقی اف
تیم ارائه: مصطفی کرباسی ، نیوشا قاسم
ساخت: استودیو طراحی و ساخت آدمون
مدیریت پروژه: شبیر موسوی ، امیررضا فاضل
تیم سازنده: مهدی موسوی ، جواد شیرمحمدی ، محسن حسینی ، آرش عسکری ، میرعلی شفیعی ، احمد اسماعیل زاده
مشاور سازه نما: جلال صالحی
طراحی مکانیک: ساسان علوی نژاد
طراحی برق: شهروز جعفری
تیم طراحی: رامتین حق نظر ، محسن فیاض بخش ، مرجان رفیقی ، بیتا لطیفی
تیم پروژه: علی رضا فاضل ، مجید رحمتی ، بهاره احمدنیا
توضیحات پروژه :
ساختمان آجرپوش یک مشخصه اصلی معماری مسکونی بومی ایران فراهم آوردن محرمیت برای ساکنین بوده، که در گذشته از طریق یک معماری درونگرا که اغلب در اطراف یک حیاط خصوصی که تمام بازشوها به آن گشوده می شد نمود پیدا می کرد. در گذشته بازشوها به ندرت در وجوه خارجی بنا دیده می شدند. اما در معماری مسکونی معاصر پنجره ها به گذر اصلی باز میشوند و با رشد عمودی آپارتمانها میتوان گفت محرمیت به کیفیتی گم شده بدل گشته است، مصداق این امر، تراس های متعددی در همسایگی پروژه است که با مصالح مات پوشانده شدهاند، تا دید را از ساختمان های مقابل محدود کنند.
تیم طراحی، در ابتدا با چالش های متعددی رو به رو بود:
۱. پیش از اینکه کار به تیم طراحی ارجاع داده شود، سازه بنا توسط تیم دیگری طراحی و اجرا شده بود.
۲. قوانین بسیار محدود کننده شهرداری تهران.
چالش های طراحی :
نقش معمار در این شرایط، غلبه بر چالشهای مذکور برای ایجاد طرحی است که به نیازهای استفادهکنندگان پاسخ میدهد. راهکاری که بدین منظور انتخاب شد را میتوان در این جمله خلاصه کرد: باز تعریف الگوهای بومی برای خلق یک معماری منحصر به فرد متناسب با نیازهای انسان ایرانی امروز.
برای ایجاد حداکثر محرمیت در عین پاسخگویی به سایر نیازها مانند کنترل شدت نور، محدود کردن دید از بیرون به درون، ساماندهی ظاهر آشفته تراس در نما و کاهش صوت مزاحم ناشی از بافت پرتردد اطراف به نظر می رسید پاسخ، پوشاندن توده معماری با پوسته ای مشبک باشد. از آنجا که آجر همواره به عنوان یک مصالح بومی پاسخگو به نیازهای اقلیمی ایران، در ایجاد بافت های متنوع بیشماری به کار رفته است، آجر به عنوان مصالح اصلی نما اننتخاب شد.
بر خلاف بافت های مشبک آجری مرسوم با روزنه هایی با ابعاد ثابت، در این پروژه با طراحی یک بافت جدید در عین مدولار بودن نما امکان دست یافتن به درجات مختلفی از بازشوها بر حسب نیاز فراهم می گردد. طراحی پوسته آجری از بستر پروژه تاثیر پذیرفته به گونه ای که سعی شده بافت نما بازتابی از خط آسمان نامنظم بستر اطراف باشد و همچنین بازشوها بر اساس دیدهای مطلوب و نا مطلوب همسایگی جانمایی شده است.
تغییر زاویه چرخش آجرها این فرصت را به وجود آورد که بتوان گشودگی های متنوع در پوسته ایجاد کرد. زاویه های چرخش به دقت از طریق گفت و گویی میان درون و بیرون با در نظر گرفتن جهت تابش خورشید، نور روز و میزان مزاحمت آپارتمانهای مقابل تنظیم شده اند. فرم پیچیده نما، زمان کم اجرا و شرایط اقتصادی پروژه تیم طراحی را به فکر فرو انداخت تا به دنبال روشی جدید برای ساخت این پوسته باشد. بدین ترتیب اجرای خشکه نما به وسیله سوراخ کردن آجرها روشی مناسب به نظر رسید.