خانه پدر و پسر | امید شفیعی
موقعیت: ایران، اصفهان
معمار: امید شفیعی
مساحت زیربنا: ۹۰۰ مترمربع
عکس: فرشید نصرآبادی
سال آغاز پروژه: ۱۳۹۳
سال اتمام پروژه: ۱۳۹۵
این پروژه با عنوان ساختمان پدر و پسر در اصفهان قرار دارد و متعلق به دو خانواده (پدر و مادر به همراه دختر و داماد) می باشد. این خانه در مجاورت مادی نیاصرم قرار دارد. هم جوار بودن با مادی هویت و شخصیتی ویژه به پلاک های منطقه می افزاید. لازم به ذکر است که مادی های اصفهان همان جوی های روبازی هستند که در عصر صفویه جهت توزیع آب ساخته شده بودند. مادی ها در فصل هایی از سال آب و چشم اندازی سرسبز در اختیار داشتند و به همین دلیل به بافت اطراف دیدی مناسب و هوایی مطبوع می افزایند. افزون بر این موجب گشایش فضایی در بافت به شدت فشرده شهر می شوند. از این رو طراحان با در نظر داشتن هم جواری مادی با پلاک سعی براین داشتند تا حد امکان بیش ترین دید را به فضای بیرونی فراهم آورند. در نتیجه ی بررسی ها و تلاش طراحان منجر به طراحی پنجره های بلند در واحد دوبلکس و سرویس های بهداشتی با دید وسیعی به بیرون شد که در عین حال دید از بیرون به درون را محدود می ساخت.
ایده اصلی طراحی این پروژه به شرح زیر می باشد:
_ انسداد تابش نامطلوب نور خورشید در ساعات گرم روز
_ دسترسی به حداکثر دید به مادی و چشم انداز سبز اطراف
_ نفوذ فضای باز به فضای بسته و کاهش فشردگی حجم
_ حداکثر میزان دریافت نور طبیعی و به علاوه توجه به حفظ حریم فضاهای خصوصی
نوآوری و مزایای پروژه:
_ با توجه به این که این پلاک به مادی نزدیک بود، طراحان سعی کردند تا حداکثر میزان دید به بیرون را فراهم آورند. همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم طراحی پنجره بلند در واحد دوبلکس و همچنین سرویس های بهداشتی با دیدی گسترده به بیرون در عین داشتن محدودیت دید از فضای بیرون به درون نتیجه این تلاش می باشد. به طور مثال در حمام طبقه سوم می توان آفتاب گرفت و در عین حفظ حریم خصوصی، دید مناسبی به فضای سبز بیرون هم داشت.
_ همانطور که می دانید در واحدهای دوبلکس طبقه ی بالا به دلیل سبک بودن هوای گرم، گرمتر از طبقه ی پایین است. از این رو طراحان به واسطه ی اثر دودکشی از تجمع گرما در زیر سقف کاستند. افزون بر آن با توجه به این که پنجره های زیر سقف تقریبا همیشه در سایه هستند به دلیل ایجاد اختلاف دما اثر دودکشی تشدید می گردد. در نهایت به دلیل باز بودن نسبی بافت پیرامون سعی شد این باز بودن به داخل بنا نیز کشیده شود و فضاهای باز و بسته در هم بیامیزند. نتیجه این تصمیم، عقبنشینی پلاک در قسمت شرقی و ایجاد حیاطی کوچک و خطی شد که در اختیار واحد طبقه اول قرار گرفت.