انبار مکعب ها | شرکت نظر ایده ی پایدار
موقعیت: ایران، تهران
معمار: نوشین سماوکی
طراح سازه: رامین حاجی محمدرضایی
مهندس عمران: محمد نظرنیا
پیمانکار: محمد نظرنیا
مساحت: ۳۷۸۷ مترمربع
مساحت ساختمان اداری: ۱۰۲۳ مترمربع
مساحت دو انبار: ۲۷۶۴ مترمربع
عکس: استودیو دید
سال: ۱۳۹۹
پروژه ی حاضر که شامل طراحی ساختمان چند منظوره می باشد، بر سطح زمینی به مساحت ۵۰۱۵ مترمربع در پارک صنعتی شمس آباد بنا شده است. منطقه ی شمس آباد در ۵ کیلومتری فرودگاه بین المللی امام خمینی در جنوب تهران قرار دارد. بیش تر ساختمان های این منطقه از لحاظ زیبایی شناسی فاقد سازه های فلزی می باشند. بنابراین طراحی یک ساختمان بتنی با سطوح شکسته یک روشی جسورانه به حساب می آمد که موجب شکسته شدن این یکنواختی بصری و برجسته دیده شدن ساختمان می شد.
از آن جا که کاربرد این مجموعه تولید و نگه داری نوعی سنگ بود، کارفرما از همان ابتدای امر اصرار داشت تا معمار ساختمانی را برای وی طراحی کند که نوع کاربری آن را به مخاطب منتقل کند. به دلیل شباهت بی اندازه بتن و نوع سنگ تولیدی از نظر بافت و رنگ، بتن به عنوان ماده اصلی پروژه به انتخاب شد. همچنین کارفرما دو انبار بزرگ می خواست که دارای عرضی مشابه ولی طول متفاوت باشند که از بیرون دسترسی داشته و به علاوه دارای یک ساختمان اداری جداگانه بوده که به آن نیز دسترسی مستقیم داشته باشد. در نتیجه، انبارها در امتداد طول زمین قرار گرفته و ساختمان اداری در نزدیکی ورودی در قالب فرم L طراحی شد.
نور طبیعی به عنوان منبع اصلی در این انبارها در نظر گرفته شد. با توجه به این که در ساختمان های ایرانی نور شرقی و جنوبی ترجیح داده می شود، اختلاف ارتفاع میان دو انبار اجازه می دهد تا نور شرقی به انبار غربی برسد و در عین حال نمای شرقی و سقف ورود نور را برای انبار شرقی فراهم می آورد. ساختمان اداری دارای پنج طبقه می باشد. زیر زمین، طبقه ی همکف، طبقه ی دوم شامل فضاهای اداری، و طبقات سوم و اول به بخش استراحت و تفریح اختصاص داده شده است. علاوه بر ورودی اصلی ساختمان در جنوب، یک ورودی دوم نیز وجود دارد که به زیرزمین منتهی می شود و کارمندان می توانند غذا میل کرده و استراحت کنند.
طراح جهت ایجاد ارتباط بصری میان طبقه ی همکف و زیرزمین یک وُید طراحی کرد که به واسطه ی یک پل، دسترسی از لابی به انبار فراهم می شود. در عین حال وجود یک پنجره ی شیشه ای در انتهای پل اشراف کامل در انبار شرقی را فراهم می آورد. دسترسی به انبار غربی به واسطه ی پله ها امکان پذیر می باشد. کارفرما از طراح خواست تا از دفتر مدیریت به هر سه وجه ساختمان اشراف کامل داشته باشد. بدین منظور در هر سه وجه اتاق مدیریت پنجره های بزرگ قرار داده شد. جهت کاهش شدت نور مستقیم و ایجاد سایه ای ملایم، پنجره ها به صورت زاویه دار در نما قرار گرفتند.
یکی از چالش های اصلی در طراحی این پروژه ایجاد حریم شخصی در فضاهای استراحت موجود در طبقات اول و سوم بود بدین صورت که از بخش ورودی اصلی دید مستقیم وجود نداشته باشد. بدین ترتیب، مکعب های برآمده به منظور حفظ حریم خصوصی طراحی شده اند. سایر مکعب های موجود در نمای ساختمان نه تنها از تابش نور شدید می کاهند بلکه سایه ای ملایم را در سراسر ساختمان فراهم می آورد.