خانه آجری کردان ، استودیو معماری کاو
موقعیت: ایران، تهران
معمار مسئول: امیرحسین تبریزی
تیم طراحی: پریسا اله قلی، یحیی بصام
مدیر اجرایی: بابک رئیس دانا
تیم اجرایی: آقای یوسفی
نظارت: یحیی بصام
طراح سه بعدی: پریسا اله قلی
گرافیک: نسترن دوستی
کارفرما: بابک رئیس دانا
مساحت زمین: ۳۰ مترمربع
مساحت زیربنا: ۴۵ مترمربع
عکس: امید مهدی زاده
اتمام پروژه: ۱۳۹۹
اعتبار: شایسته کسب پلاک نقره ای، رویداد میزان معماری، فصلنامه معماری و ساختمان، ۱۴۰۰
انتشارات نگاه یکی از قدیمی ترین انتشارات ایران با قدمتی بیش از ۴۵ سال است که عمدتا در حوزه ی کتب ادبی فعالیت می کند. این انتشارات بر آن شد تا اولین شعبه فروشگاه کتاب خود را در محدوده ی خیابان کریمخان دایر کند. محور کریمخان به سبب وجود انتشاراتی های مهم و تاثیرگذار و همچنین مجاورت با خیابان ایرانشهر به عنوان مرکز فعالیت و نمایش هنر های تجسمی ایران از اهمیت دو چندانی برخوردار است. بنای منتخب برای این فروشگاه در گذشته یک اغذیه فروشی ۴۰ متری بود با یک نیم طبقه که دسترسی به آن از طریق یک نردبان صورت می گرفت.
خواسته کارفرما در این پروژه جدای از اتخاذ تدابیری جهت سهولت ساخت وکاهش هزینه ی زمانی و ریالی پروژه، رسیدن به طرحی بود که بیشترین راندمان را از اشغال فضا داشته باشد. مسئله اصلی پروژه تعبیه دسترسی مناسب به فضای نیم طبقه بود که تا پیش از این توسط یک نردبان که البته بیشتر شبیه به نردبان بود انجام می شد. ساخت هر نوع پله ای در پروژه ی فوق از نظر کارفرما آسیب جدی به مساحت فضا وارد می کرد و همچنین از نظر بصری هم موجب کوچک تر جلوه دادن فضای فروشگاه می شد. ایده ی کارفرما استقرار فرمال نمایش کتاب در وسط فروشگاه و یک نردبان ساده جهت دسترسی به فضای نیم طبقه بود. ما تصمیم گرفتیم که اتفاقاً به عنصر دسترسی به فضای نیم طبقه و میزهای نمایش کتاب به عنوان یک المان واحد نگاه کنیم و به جای آنکه پله دسترسی را کم اهمیت جلوه دهیم از آن به عنوان یک المان جذاب و دعوت کننده استفاده کنیم. با این ایده نه تنها فضای کافی جهت نمایش کتابها و پله ای استاندارد وراحت جهت دسترسی به طبقه بالا فراهم شد، بلکه نحوه حرکت مخاطبین در تمام پروژه تسهیل گردید.
از آنجایی که فرهنگ کتاب و کتابخوانی قدمتی باستانی و تاریخی در مملکت ما دارد از عناصری به عنوان مفصل بین زمان گذشته و حال استفاده کردیم. از قوس بیز تند ساسانی که سمبلی از دوران با شکوه قبل از اسلام در ایران و یادآور کتابخانه با شکوه جندی شاپور می باشد در طراحی نما و جداره های داخلی بهره گرفته شده و سنگ لاشتر تیشه دستی خورده که یادآور دوران اسلامی می باشد به عنوان یکی از متریالهای غالب استفاده شده. با این تفاوت که ما تیشه دستی را بر روی سنگ ساب خورده ی براق اجرا کردیم تا ردی از زمان حال هم در آن نقش بسته باشد. آجرهای سقف و دیوار را حفظ کردیم و از یک دیتیل ساده کتابخانه که شامل یک استراکچر فلزی و یک ورق خم خورده ی نسبتاً پیچیده جهت جلوگیری از برخورد کتاب ها با دیوار و تعبیه فضایی برای قراردادن نورپردازی مخفی استفاده کردیم.